logo
 
Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника,
васпитача и стручних сарадника за школску 2012/2013. и 2013/2014.

Каталог

Претрага

Компетенције

Стандарди
компетенција
наставника

Приоритети

Упитник за
самопроцену
компетенција
наставника

991 Савремени тренд и иновације у раду васпитача предшколских установа у области развоја психомоторичких компетенција Компетенцијa: K3
Приоритети: 6
ИнституцијаУдружење васпитача просветних радника Словака Војводине, Јармочна бб, 21470 Бачки Петровац
КоординаторБожена Леварски, bozenalevarska@yahoo.com, 021/780-189
АуториMињова Mоника, Kатарина Лукачова
РеализаториАндријана Струхар, Аленка Чижмански, Суботин Јасна
Општи циљевиСавладати теоријска полазишта нових трендова у оквиру перцептивно-моторичких активности.
Специфични циљевиУпознати учеснике семинара са новим могућностима реализације покретних активности у прешколским установама. Ново стечена знања имплементирати у васпитно-образовни процес у предшколским установама. Едукација и обука васпитача за примену психомоторичких активности у процесу едукације у условима предшколске установе.
Садржај и активности 1. Уводни део – циљеви едукације, проблематика психомоторике са теоријског и практичног становишта. 2. Психомоторика за сваког – Психомоторика као покретна активност и њен положај у научном систему. 3. Психомоторика и здравље – значај психомоторике за ментално здравље. 4. Игра у психомоторици. Која су правила игре у психомоторици и како их се придржавати. 5. Психомоторика као садржај слободног времена. Који су елементи психомоторике и како их правилно користити. 6. Психомоторичке активности у вртићу. Како реализовати психомоторичке активности у вртићу, практично извођење игара и активности са учесницима семинара. 7. Како учинити васпитно-образовни процес интересантнијим. 8. Практичне активности уз коришћење разних психомоторичких помагала – Игре упознавања; Игре загревања; Узајамни контакт; Балон за надувавање; Игре са чашама; Новине; Ћебе; Падобран; Сензомоторичке вежбе; Напетост и опуштање; Гумено црево; Возић на точковима; Стопала; Штуле и стопала; Нестабилна површина; Даска за роловање и ваљак; Ролон; Стаза са препрекама. 9. Вежбе за релаксацију (код релаксационих вежби коришћење разних материјала као што су лопте за масажу, коцке од тврде пластике, новине, клупче од вуне, платнена кеса напуњене песком и сл.). 10. Психостимулација (извођење вежби уз погодну релаксациону или психостимулативну музику). Извођење стимулативних вежби на длановима и табанима. Вежбе са фитлоптрама (правилно коришћење, знаци правилног и неправилног седења, поступци, припремне вежбе, здравствене, равнотежа, вежбе за осећај свог тела, основне поставке).
Циљна групаваспитач у предшколској установи
Број учесника30
Трајањетри дана (20 бодова)