logo
 
Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника,
васпитача и стручних сарадника за школску 2012/2013. и 2013/2014.

Каталог

Претрага

Компетенције

Стандарди
компетенција
наставника

Приоритети

Упитник за
самопроцену
компетенција
наставника

267 Подстицање учења коришћењем мобилних апликација и мобилног учења Компетенцијa: K1
Приоритети: 8
ИнституцијаУниверзитет Метрополитан, Тадуеша Кошћушка 63, 11000 Београд
КоординаторЈелена Самарџић, jelena.samardzic@metropolitan.ac.rs, 011/203-08-85, 063/850-47-36
АуториМирослава Распоповић
РеализаториМирослава Распоповић
Општи циљевиНаставник представља директну везу између наставног градива и ученика. Одржавање ове везе кроз иновативна средства за интерактивну комуникацију, индивидуализовану пажњу и активно учење може не само да ојача интерес и пажњу ученика у учионици него и да помогне наставницима у процени вештина, талента и амбиција ђака. Наставник који може да пренесе шири концепт наставног плана и програма, који може да укључи ђаке у проучавање и примену материје у својим животима и свету у целини, лакше ће мотивисати ђаке на рад. Наставници који могу да користе најмодерније технологије за комуникацију својих идеја и да интегришу своје идеје у виртуални и сајбер-свет својих ђака имаће трансформативни утицај на учење и интересе ђака у области у којој их подучавају. Често коришћење мобилних уређаја од стране ђака чини m-learning (мобилно учење) иновативно средство за интеракцију између насатвника и ђака. Садржај мобилног учења и активности су обично дизајнирани узимајући у обзир сам мобилни уређај, док у овом програму је то препуштено наставнику и ученику – када и како ће користити ове информације. Циљ овог програма је да представи иновативне методе за представљање наставног материјала на мобилним уређајима и да обезбеди практично искуство у раду са новим комуникационим технологијама.
Специфични циљевиПрограм се превасходно односи на побољшање наставе на предметима из природних наука, али може бити користан и за друге предмете. Стечена знања наставници могу да пренесу својим ученицима или се укључе у пројекте са овом тематиком.
Садржај и активности 1. Упознавање рада са ЛМС-ом. 2. Коришћење софтвера за креирање мобилних апликација. 3. Основни концепти програмирања потребни за разумевање креирања мобилних апликација. 4. Креирање мобилних апликација који ће повећати активност ђака на часовима и њихово учешће у изучавању одређене области предмета.
Циљна групанаставник разредне наставе, наставник предметне наставе – гимназија, наставник општеобразовних предмета – средња стручна школа, наставник стручних предмета – средња стручна школа, стручни сарaдник у предшколској установи/школи, сарадник (педагошки асистент и помоћни наставник), директор/помоћник директора
Број учесника30
Трајањетри дана (24 бода)
* Програм се реализује само електронским путем.